
NEW YORK STATE COMMITTEE ON OPEN GOVERNMENT 

QUESTIONS AND ANSWERS  
CHAPTER 56 OF THE LAWS OF 2022 

On April 9, 2022, Governor Hochul signed Chapter 56 of the Laws of 2022 relating to the New York State 
budget for the 2022-2023 state fiscal year. Included in the bill is an amendment to the Open Meetings 
Law (OML) to make permanent (until July 1, 2024) the expanded use of videoconferencing by public 
bodies to conduct open meetings, under extraordinary circumstances, regardless of a declaration of 
emergency.  

As a threshold matter, it is our understanding that the new law is not meant to change or curtail what 
has always been required of public bodies complying with the Open Meetings Law. Public bodies may 
continue to operate now as they did before the onset of the pandemic in early 2020 when the “in 
person” aspects of the Open Meetings Law were first suspended. In other words, we believe that if a 
public body was permitted to do it before the pandemic, this law does not change that. As noted above, 
this law is intended to expand, in extraordinary circumstances only, the ability of public bodies to meet 
using remote access technology.  

Below we have identified areas of the law that may require clarification.  

Q. Are public bodies required to comply with the new videoconferencing requirements right away?

A. No  or sixty days after the effective date of Chapter 56 (April 9, 2022; accordingly through June 8,
2022), public bodies are authorized to meet and take such action authorized by law without permitting
in public-in-person access to meetings and authorize such meetings to be held remotely by conference
call or similar service, provided that the public has the ability to view or listen to such proceeding and
that such meetings are recorded and later transcribed. This language closely models the language of
Chapter 417 of the Laws of 2021 and Chapter 1 of the Laws of 2022, the requirements of which have
been in effect since September 2021.

Q. What is considered an “extraordinary circumstance” under which a public body may permit a
member to participate remotely by videoconference from a location not open to the public?

A. Each public body that wishes to allow for remote attendance by its members at locations that do not
allow for in-person physical attendance by the public is required to adopt a local law (governing bodies
of counties, cities, towns and villages), adopt a joint resolution (New York State Senate and Assembly),
or adopt a resolution (any other public body) authorizing such remote attendance, and must establish
written procedures that set forth what they determine to be “extraordinary circumstances.” The Law
includes a non-exhaustive list of examples of such circumstances, “including disability, illness, caregiving
responsibilities, or any other significant or unexpected factor or event which precludes the member’s
physical attendance at such meeting.”

Q. Are public bodies permitted to conduct its meetings at multiple physical locations from which
members of the body may participate if those locations are open to in-person public attendance,
regardless of extraordinary circumstances?

A. Yes. We understand that the intent of the amendments to the OML was to expand the authority of a
public body to allow its members to participate in a meeting using videoconferencing under limited
circumstances when the member’s location is not open to in-person public attendance. Before the onset
of the pandemic in 2020, public bodies routinely held proper open meetings by videoconference from
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multiple physical locations identified in the meeting notice that were open to the public, connected 
virtually together by videoconference. This remains proper. It was not the intent to limit the existing 
authority to virtually connect multiple public locations from which members and the public may attend 
through the use of videoconferencing technology.   
 
Q.  Which members of the public body may count toward a quorum? 
 
A.  Any member who participates at a physical location that is open to in-person physical attendance by 
the public (and which location has been included in the meeting notice) may count toward a quorum 
and may fully participate and vote in the meeting. If there is a quorum of members at a physical location 
open to the public, the public body may properly convene a meeting; a member who is participating 
from a remote location that is not open to in-person physical attendance by the public may not be 
counted toward a quorum of the public body (but may participate and vote if there is a quorum of 
members at a physical location open to the public). 
 
Q.  Can members of a public body participate remotely in a meeting, for any reason, without 
convening at least a quorum of members at a physical location (or locations) open to the public? 
 
A.  No. Chapter 56 states that members of the public body “shall be physically present at any such 
meeting unless such member is unable to be physically present at any such meeting location due to 
extraordinary circumstances.” 
 
Q.  Are public bodies required to allow their members to participate remotely, under extraordinary 
circumstances, at locations that do not allow for in-person physical attendance by the public? 
 
A.  No. Chapter 56 states that a public body “may, in its discretion” allow its members to participate 
remotely, under extraordinary circumstances and so long as there is a quorum of members gathered at 
a physical location or locations open to the public, at locations that do not allow for in-person physical 
attendance by the public. 
 
Q.  If a public body allows its members to participate remotely, under extraordinary circumstances, at 
locations that do not allow for in-person physical attendance by the public, must it afford members of 
the public the opportunity to view the meeting by videoconference as well? 
 
A.  Yes. If a public body uses videoconferencing to conduct a meeting, the public notice for the meeting 
must inform the public that videoconferencing will be used and must include directions for how the 
public can view and/or participate (if participation is permitted) in such meeting. The public body must 
provide the opportunity for members of the public to view the meeting, using remote technology or in 
person, in real time. 
 
Q.  If a public body allows for public comment or public participation by members of the public who 
attend its meetings in-person, must it allow the same for members who attend remotely? 
 
A.  Yes. The law requires public bodies to allow members of the public to participate in proceedings by 
videoconference in real time where public comment or participation is authorized and shall ensure that 
videoconferencing authorizes the same public participation or testimony as in person participation or 
testimony. 
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Q.  Is participation by a member of a public body by teleconferencing (audio only) authorized by 
Chapter 56? 
 
A.  No. The Law requires that except in the case of executive sessions, a “public body shall ensure that 
members of the public body can be heard, seen and identified, while the meeting is being conducted, 
including but not limited to any motions, proposals, resolutions, and any other matter formally 
discussed or voted upon.” (Note that an executive session may only be properly convened after a 
successful motion made during an open session, and that but for the requirement to permit the public 
to attend and view the session, all other requirements of the Law continue to apply to executive 
sessions.) 
 
Q.  Must the meeting minutes reflect which members of the public body participated remotely? 
 
A.  Yes. The Law requires that “minutes of the meetings involving videoconferencing shall include which, 
if any, members participated remotely.” 
 
Q.  Are public bodies required to record and/or transcribe open meetings conducted using 
videoconferencing? 
 
A.  Yes. The Law requires that “each meeting conducted using videoconferencing shall be recorded and 
such recordings posted or linked on the public website of the public body within five business days 
following the meeting and shall remain so available for a minimum of five years thereafter. Such 
recordings shall be transcribed upon request.” 
 
Q.  Are public bodies required to record and/or transcribe the executive session portions of meetings 
conducted using videoconferencing? 
 
A.  No. In our view the obligation to record and transcribe upon request only applies to the open 
portions of the meeting that the public is entitled to attend. 
 
Q.  What if a local public body does not maintain an official website for purposes of posting the 
recording of its meetings? 
 
A.  Any local public body electing to utilize the “extraordinary circumstances” videoconferencing 
described in the Law to conduct its meetings must maintain an official website. 
 
Q.  Does the Law address the ability of a public body to hold fully remote meetings during a state of 
emergency?  
 
A.  Yes. The Law states that the “in person” participation requirements of the Law shall not apply during 
a state disaster emergency declared by the governor pursuant to section twenty-eight of the executive 
law, or a local state of emergency  proclaimed by the chief executive of a county, city, village or town 
pursuant to section twenty-four of the executive law, if the public body determines that the 
circumstances necessitating the emergency declaration would affect or impair the ability of the public 
body to hold an in person meeting. 

 
 




